Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép ez a bejegyzés átlépte az 1700 nézőt. köszi!

 

ULCD01.

 

Trükkös

 

Feliks és

 

a krú -

 

Fuck Peace

 

Alapok: Feliks, kivéve: Kabbe

 

A lemez hossza: 50 perc 00 mp

 

Tracklist:

01. Autóbontó gangszta

02. Nem szóltok bele

03. Introparamakaré

04. Ecerű gyerek (ultramiaux)

05. Intropremier

06. Nekem így yo

07. Kiről beszélsz?

08. Emszígyilok

09. Egó

10. Itt van Dóle gee

11. Kurvák, köcsögök

12. Nagymenők

13. Én egy fasz vagyok (skizoverzio)

14. Nemdohányzó fülke

15. Kabbe

16. Elviselhetetlen outro

17. Stupid

 

 belehalgatós:

 

  

 

 

 

Kép

 

Ulcd 09

 

 

Trükkös

 

 

 

Feliks:

 

 

 

Ébresztő!!

 

 

 

Zene: Feliks, dallam-loopok track 1, 2, 3, 5, 6, 10, 12, 13, 15

A lemez hossza: 56 perc 16 mp

 

Tracklist:

 

01. Hé, haver!

 

02. Kitartok

 

03. Észveszt Ő

 

04. Én má felébrettem

 

05. Falrahányt borsó

 

06. Mindegy

 

07. Géppuskaszájsztájl

 

08. Nincs mit

 

09. 00177

 

10. Self made man

 

11. Dilettánsok

 

12. Az ördög öreg

 

13. Bűnben

 

14. Nincs szarozás

 

15. Régi kurva látogatása

 

16. Feliks 1993 és 1996

17. Rahedli baki

 

 Belehalgatás:

  

 

 

Kép ULCD 20:

 

TRÜKKÖS

 

FELIKS:

 

punkrap

 

live

 

zene: a zenekar tagjai

a lemez hossza: 50 perc 30 mp

01 Anarchia

02 - hiszen ismersz

03 - az én utam

04 - napalm

05 - gyerünk most

06 - gorilla dal

07 - ez nem lehet igaz

08 - nyers erő

09 - purinamacska

10 - rossz időben és rossz helyen

11 - az idő próbája

12 - én voltam az

13 - nem állíthac meg

+1 - és a többiek-blokk

 

 

Trükkös Feliks

egy rappelő nemrapper”

féreghangú fikakirály”

 

Feliks látta, hogy az ő tempója követhetetlen másnak. Ráadásul klikkesedésekből való „kizárás” történik vele szemben és a háta mögött is, ezért Pécső mellett még Megával akart új dalokat, de Mega sem vált be, na, ekkor jött az ötlet: legyen szóló. És inkább Titus vendégszerepeljen rajta, meg Pécső, mivel merészségben ők közelebb álltak hozzá. Feliksnek talán sosem lett volna szólója, ha a HK tagjai összetartóbbak lettek volna. Nem álltak mellé, hogy megvédjék. Ezt Feliks úgy értelmezte, hogy ez nem csapat többé, mert nem egy a véleményük, és gyakorlatilag szarba se vették mennyi mindent tett a Projektért és az ő megvédésükért, rádiós, matricás és szórólapos terjesztésért. Jött ráadásul egy újabb, taknyos tinikből álló csapat, akit először a TNF-et, aztán Layantot és Starface-t hálózták be a trendi stílusukkal. Ők voltak a "Zsonglőrsz"-nek gúnyolt szedett-vedett új rapcsapat - a vezetőjük egyike nem volt más, mint a kis Hugyos Wándör, aki a reppeléssel már elég menő lett a bátyjának, s akit annó kiliánban (emlékeztek?) kirugdosott a bátyja, Dikk Trészi. Közéjük lépett először Mega, majd a TNF. Így végül egy olyan csürhe lett, akiknek a tevékenysége éjszakai ordítozásban és a lehető legtöbb hajnalig tartó alkoholizálásban merült ki, semmi egyébben. Feliks volt egyedül absztinens, ezért a háta mögött "sajtszagú-nak" nevezték, mert nem látta se fülét, sem farkát a dolognak, a monoton ismételgetésnek. Amikor tehát az oldalára kellett volna állni, a HK és Pécsőék, az egész TNF közül senki nem védte meg soha, és ha azt mondta, inkább rappelni kéne, "Diktátor"-nak nevezték, aki meg akarja szabni mindenkinek, mit csináljon.

Így jött létre az első két album Titusznál, mely a „mindenki egy ellen, egy mindenki ellen” alapon sorra előszedte a támadóit és az árulóit. Az első lemez címe: Fuck peace, a második Ébresztő!! De még a volt tanárait, álszent médiasztárokat, és tulajdonképpen mindenkit előszedett, ha már adott volt a lehetőség, a düh elegendő energiát adott a munkához. Az egész első album minden dala fikázás, és a technikai és több stílus fitogtatásának bemutatója, függetlenségének bizonyítéka. Sajnos ebben, a személyes sértettség szóvátételében ki is merülnek a témák szinte. Ide kerültek a Hullám Klán - Alternatív albumának kivágott rapjei is, mert egy megállapodás értelmében ami valamelyik tagnak nem jött be, az nem kerülhetett a HK lemezekre (kivéve az önkényesen összevágott posztomusz anyagot, hogy legalább ne vesszenek el). Igyekezett a lehető legtöbb új megoldást alkalmazni, mégis törekedett arra, hogy 1. Senkire ne hasonlítson, 2. A rapnek, mint műfajnak, ennek valódi értelmében ne kövessen divatot, adja vissza azt, amiért a műfaj létrejött. Ez nem volt kivitelezhető a divatos hangzással és sekélyes mondanivalókkal.

Az Ébresztő!!-lemez alapkoncepciója szerint hangzásra a rap elvi-eredetét idézik, tehát más műfajból való loopokat részesít előnyben, ehhez főleg 60-as évek bakelitjeinek táncdalaiból válogat. A lényeg, hogy recsegjen, ropogjon, mintha már baromi régi anyag lenne. Feliks sosem kedvelte a tiszta hangokat, azokból éppen elég van az elpoposodott médiában. Egyedül a szöveg érthetősége miatt nem lehetett teljesen taccsra vágni a dalokat, de azért így is elég durva hangzásokat produkált. Saját bedigitalizáltatott bakelitjeiből mixelte a dallamokat a zeneszerkesztővel készített ritmusaira.

A kezdésben mintha véletlenül egy régi lemezt tettünk volna fel, mígnem berobban a crossover időszakot idéző dob. A Kitartok egy állandó leállás egy új szövegtechnikával, mely minden sor végén hatásszünetet tart. Az Észveszt Ő-ben a dal minden ríme ő-betűre végződik. Az én má felébrettem és a többi dal, amiben Titus szerepel, a hiányt kívánta pótolni, ami a Brancs bemutatkozó lemezéről maradt le. A Géppuskaszájsztájl később kapott fontos szerepet, melyre mindjárt kitérek, egy erőfitogtatás, mint a 00177, mely a BPM-számot hivatott közölni. A hadarás, amit pörgetésnek neveztek, itt csúcsosodott ki, maximális. A Dilettánsok c. trekk eredetije sokkal primitívebb módon szedett volna elő arcokat név szerint, de aztán az lett a vége, hogy annyit nem érnek, a fél szöveg ki lett törölve. Az Ördög öreg-ben Titus és Lazy G hangjára volt szükség, mert ők jobban tudtak drámai hangsúlyt fektetni a szomorúságnak, mellyel halott barátjára emlékszik, Kistomira, aki alig 4-5 éve halt meg (Qkac még élt ekkor). A Nincs szarozás eredetije Feliks egy másik „csapatának”, a B.Á.R.-nak lett volna a dala, de végül Titus-szal használta fel. A Régi kurva látogatása természetesen nem kivágott felvétel valahonnan, de nem egyezik a borítón szereplő hiányos öltözetű lánnyal, aki Felikssel pózol, és szintén nem hamisítvány. Régi kazettafelvétel mikrofonnal való felvétele és bakik lettek a bonus trackek.

A harmadik és egyben utolsó lemez külön fejezetet érdemel, hiszen élőzenekarral készült, viszont elég hányattatott módon.

 

 

 

A harmadik lemezen olyan "zenészek" vonulnak fel, akik nem járultak hozzá neveik közléséhez. A "zenekar" 4-szer lépett fel közönség előtt, mind a négyszer 2007-ben, ebből az utolsó alkalom az első gyárfeszten volt, a rock-színpadon - műfaja ellenére. A tagoknak fogalma nem volt a rapről és a funkyról, amatőr "zenélésük" arról szólt, hogy ki tud hangosabb lenni a színpadon, így nem tarthatott soká a banda, amiben a "zenészek" egymást próbálják egyfolytába túlharsogni. Pedig az utcsó koncertet viszonylag sokan látták, még dj is volt, aki szkerccselt, és vendégrapperként Pécső, a mester is közreműködött. A "zenekar" a koncert után 10 másodperccel feloszlott. A hallható lemezt az engedélyük nélkül használom, amiért kutyaként bántak velem, ráadásul csak csellel tudtam egyáltalán megszerezni. A fél lemez szövegét utólag vettem rá egyszerű számítógép segítségével, ugyanennyi alap keveretlen és nyers, de legalább ettől punkosabb lett: D.I.Y.-abb, vagy mi a faszom. A bónusztrekk kilóg mindenhonnan. Nem ugyanazok a zenészek, ők jó barátaim: Jónás "Rokkos" Róbert és Solymosi "Gerzson" Sándor. Ezek a felvételek tisztességes bedigitalizálás híján kerültek gépre, egy mikrofont a kazettásmagnó elé tartottam. 2003-as felvétel, tehát jó négy évvel a Punkrap live készítése előtt készültek, Szerencsen, Rokkos garázsstúdiójában. Nekem igy tetszik ahogy van. Ők amúgy középiskolás osztálytársaim voltak, és azért lett És a többiek, mert ezt a nevet akkor találtuk ki (1998) magunknak - zenekart akartunk csinálni, persze egy fillérünk se volt. Most sincs.

 

Kimaradtunk az igazán nagy játékból, és ezért lehet engem (vagy minket) lúzernek nevezni, csicskának és amatőr senkinek, de ÉN jól éreztem magam, és nekem csak ez a fontos.

 

 

Teljes diszkográfia:

1. Fuck peace (16+1 trekkes album) ULCD 01

2. Ébresztő!! (15+2 trekes album) ULCD 09

3. Punkrap live (13+1 trekes album) ULCD 20